Lavkode: Hvordan norske selskaper bruker "lowcode" og "no-code"

skrevet av
I den digitale tidsalderen må bedrifter utvikle og lansere nye produkter og tjenester raskt for å holde seg konkurransedyktige.
Nocode og lowcode-verktøy revolusjonerer måten bedrifter lager digitale løsninger på, og gjør prosessen raskere og mer tilgjengelig for ikke-tekniske fagfolk. I dette blogginnlegget skal vi utforske hva nocode- og lowcode-verktøy er, deres fordeler og ulemper, og hvordan vi bruker det til å drive innovasjon og effektivitet hos norske bedrifter.

Hva er Nocode- og Lowcode-verktøy?

Nocode-verktøy er digitale løsninger som muliggjør utvikling av apper og programvare uten å skrive kode. I stedet kan brukere bygge applikasjoner visuelt ved å bruke dra-og-slipp-grensesnitt. Dette gjør utvikling tilgjengelig for ikke-tekniske personer uten avansert programmeringskunnskap.

Lowcode-verktøy er nesten det samme som nocode-verktøy, men de gir mulighet for litt mer skreddersydd og avansert utvikling, inkludert muligheten til å legge til tilpasset kode når det er nødvendig. I Norge og i denne artikkelen bruker vi begrepet "lavkode" for å beskrive både nocode- og lowcode-verktøy.

Fordelene med Lavkode-verktøy

Raskere utvikling: Lavkode-verktøy fremskynder utviklingsprosessen betydelig, slik at apper kan fullføres på dager eller uker i stedet for måneder eller år.

Lavere kostnader: Bruk av lavkodeverktøy kan være mer kostnadseffektivt enn tradisjonell koding på grunn av den reduserte tiden som kreves for å lage funksjonelle applikasjoner.

Tilgjengelighet for ikke-tekniske brukere: Lavkode-verktøy er brukervennlige og kan brukes av enkeltpersoner uten programmeringskunnskap.

Fremmer innovasjon: Lavkode-verktøy reduserer risikoen og kostnadene forbundet med å utvikle nye programvareløsninger, slik at bedrifter kan forfølge nye ideer og forretningsmodeller.

Ulempene med Lavkode-verktøy

Begrenset kodeeksport: Noen lavkodeverktøy tillater ikke brukere å eksportere koden sin, noe som kan låse dem til en bestemt plattform.

Relativt ny teknologi: Mange lavkodeverktøy har ennå ikke bestått tidens test, noe som utgjør en risiko for virksomheter som investerer mye i utviklingen deres.

Høyere hostingkostnader: Hosting av applikasjoner bygget med lavkodeverktøy kan være dyrere enn å hoste tradisjonelt utviklede applikasjoner.

Våre anbefalte lavkode-verktøy

Hvordan norske selskaper bruker lavkode-verktøy

NAF Sykkel - en sykkeltjeneste fra Norges Automobil-Forbund

Utviklet av Braver med følgende verktøy: Bubble, Webflow, Airtable og Zapier.

NAF MC-appen - en sosial app for NAF sine MC-medlemmer

Utviklet av Braver med følgende verktøy: Bubble og Webflow.

Volte - "Tibber" for bedriftsmarkedet

Utviklet med følgende verktøy: Appfarm.

Kruser - Båtabonnement

Utviklet med følgende verktøy: Appfarm.

RettMegler - sammenligningstjeneste for å finne den beste eiendomsmegleren i ditt område

Utviklet på nettsidebyggeren Webflow (en tilsvarende sammenligningsside er Mine Solceller, hvor man kan få pristilbud på installasjon av solcellepanel, som også er bygget på Webflow). Webflow startet som en ren nettsidebygger, men har de siste årene utviklet mer avansert funksjonalitet som muliggjør å lage alt fra nettbutikker til lukkede medlemssider og sammenligningstjenester (som RettMegler) på Webflow.

Konklusjon

Lavkode-verktøy er spesielt godt egnet for utvikling av interne verktøy og digitale produkter eller tjenester for kunder. De er også ideelle for innovasjon, prototyping og markedstesting, slik at bedrifter kan iterere raskt og lære av tilbakemeldinger fra kunder.

Lavkode-verktøy vil ikke erstatte tradisjonelle utviklere; det vil fortsatt være nødvendig for mer avanserte og komplekse applikasjoner. Lavkode-verktøy kan imidlertid spare utviklere for tid på repeterende oppgaver, slik at de kan fokusere på mer utfordrende prosjekter.

Nocode- og lowcode-verktøy åpner for nye muligheter innen innovasjon og effektivitet i næringslivet. Ved å gi ikke-tekniske individer mulighet til å utvikle digitale løsninger raskt og kostnadseffektivt, gjør disse verktøyene det mulig for bedrifter å holde seg konkurransedyktige og smidige i den digitale tidsalderen.