Årskavalkade 2021: Flere folk, nytt hjem, spisset fokus og nye NAF-medlemskap

skrevet av
Jacob Mørch

År 2021 gjorde akkurat det vi hadde trodd at COVID-19 skulle gjøre: det kom og gikk og varte cirka tolv måneder.

Når vi ser tilbake på 2021 er det et par temaer, høydepunkter, generaltabber og læringspunkter som stikker seg frem. Helt overordnet ser jeg tilbake på året med takknemlighet – for at flinke folk har valgt å komme ombord hos oss, at vi sammen har navigert oss gjennom atter et pandemisk og usikkert år, at vi i fellesskap lærer mer og mer om hvordan vi skal drive en bærekraftig bedrift, at vi har kunder som verdsetter arbeidet vi gjør, og at vi har en arbeidsplass som vi kan forme med intensjon, akkurat som vi selv ønsker.

I noe mer detalj, her kommer oppsummeringen av det vi ser tilbake på fra Braver-året vi nå legger bak oss.


Flere folk ombord på bussen

Vi bruker ofte en bussmetafor når vi snakker om selskapsbygging internt hos oss. 

Litt kårny kanskje, men bear with me. Se for deg at selskapet er en buss. Bussen skal kjøre et sted (visjon / langsiktig mål), den skal ha noen passasjerer ombord (teamet), og de bør plasseres i rett sete på bussen, slik at man ideelt sett har riktig person i riktig rolle.

I 2021 fikk vi fantastiske folk ombord på Braver-bussen. Nora og Ole-Jørgen startet fulltid i starten av året, som gjorde oss i stand til å ta på oss store utviklingsprosjekter som vi har jobbet med i hele år (eksempelvis NAF Sykkel). Etter sommeren fant to unge talenter ved navn Sindre og Gunnar veien til oss. Omtrent samtidig startet office manager Mathilde, og Håvard, verdenshistoriens første Braver Scholar, fikk tildelt sitt scholarship og begynte å møte opp på kontoret hos oss. Vi har på sett og vis også vokst utenfor landets grenser ved å ta ombord softwareutviklerne Edon og Tunahan på fulltidsengasjement fra henholdsvis Moldova og Tyrkia.

Det betyr at antall personer som jobber fulltid i Braver gikk fra to personer i januar til åtte i desember, pluss Mathilde, Fredrik og Morten på deltid. Og flere skal det bli i 2022 - rop ut hvis du kjenner en flink prosjektleder, designer, forretningsutvikler eller teknolog vi bør prate med!


RemoteWork – uforløst potensiale og en skikkelig nedtur

Med noe mer blandede følelser ser vi tilbake på vårt prosjekt RemoteWork i 2021. RemoteWork ble startet i mars 2020 for å hjelpe kunder med overgangen til en distribuert arbeidshverdag, og prosjektet gikk ganske bra gjennom hele pandemien. 

Med iver og lyst rekrutterte vi derfor noen kjempeflinke folk til å spinne RemoteWork ut i et eget selskap sammen med oss. Dette hadde vært planen i lange tider, basert på hypotesen om at digitalt samarbeid har kommet for å bli, og at det finnes en markedsmulighet i å skape et spesialisert byrå for å hjelpe kunder med å jobbe bedre sammen digitalt.

Dessverre greide vi ikke å få dette til som vi ønsket, og vi måtte gjennomføre våre første oppsigelser på tampen av året. Dette var skikkelig tunge avgjørelser å ta, og vi kommer til å kjenne på dette en god stund fremover. Vi konkluderer med at vi skylder både oss selv og dem vi involverte i dette prosjektet å lære så mye vi kan av dette forsøket på å få et nytt selskap opp og stå.

Vi har bestemt oss for å legge ned RemoteWork-satsingen fra februar 2022, for å spisse vårt fokus på kjernevirksomheten i Braver. Det kommer en egen post med betraktninger og læringspunkter om dette senere, men her og nå vil jeg benytte anledningen til å takke alle som har bidratt til RemoteWork-reisen de siste to årene: Andreas, Robin, Eirik, Erlend, Urte, Thomas, Una, Nora, Fredrik, Morten, Trond og Frøyja. Sammen skapte vi fantastiske kundeopplevelser, et nytt forretningsområde fra scratch midt i en pandemi, cirka 6 millioner kroner i omsetning, og uhorvelig mye læring for alle involverte. Takk for turen alle sammen!


Vi ruller fremover med NAF

I hele 2021 har Norges Automobil-Forbund vært i frontallappene til de fleste som jobber i Braver. Vår største kunde har latt oss være med på utviklingen av to splitter nye medlemskap for henholdsvis syklister og en annen trafikantgruppe som vi skal avsløre ganske snart, og disse prosjektene har krevd store deler av vår kapasitet i år.

NAF Sykkel begynte vi å jobbe med mot slutten av 2020, og på litt over et år har prosjektet gått fra idéstadiet til å bli et fullverdig NAF-medlemskap for syklister i Norge. Medlemskapet består av et FG-godkjent sykkelregister og tilleggstjenester som veihjelp, forsikring og medlemsrabatter, og det hele er muliggjort av en nyutviklet teknisk løsning som vi har bygget med “nocode-verktøy” som beskrevet  lenger ned. I skrivende stund (januar 2022) har vi over 1000 sykkelmedlemmer, og vi ønsker å nå minst 10 ganger så mange i løpet av sykkelsesongen som står på trappene til våren.

I tillegg jobber vi med å utvikle enda et medlemskap for en annen type trafikant. Dette gleder vi til å trekke sløret av og vise frem om ikke så lenge!


Braver Scholarship delt ut for aller første gang

Vi lanserte Braver Scholarship i år, som skal deles ut til en fremoverlent og entreprenøriell masterstudent hvert år. Scholarshipet består av 20.000 kroner, kontorplass hos oss, samt tilgang til vårt nettverk og kompetanse, som vi håper og tror kan hjelpe mottaker med sitt forskningsprosjekt og sin læringsreise. 

Verdenshistoriens første Braver Scholar er Håvard Thun ved UiO. Håvard skriver masteroppgave om web3, blokkjeder og desentralisert finans, tematikk som vi i Braver har blitt langt over snittet interessert i det siste året. Vi har allerede blitt glad i å ha Håvard på kontoret, og ser frem til et spennende halvår med felles læring.


Nytt kontor!

Apropos kontoret, i august flyttet vi inn i Braver Studios, vårt nye hjem i Akersgata! Her har vi 550kvm til disposisjon, og målet er å fylle dem med spennende folk og selskaper som kan lære, jobbe og ha det hyggelig sammen. Ta kontakt hvis du trenger kontorplass.

 

All-in på “nocode” plattformer

I 2021 gikk vi all-in på megatrenden low-code/nocode softwareutvikling. Det betyr kort fortalt at man kan bygge software med ferdiglagde byggeblokker i stedet for å programmere alt fra bunn. Det gjør det mulig å lage digitale produkter og tjenester 10x raskere til 1/10 av kostnaden kontra tradisjonell utvikling – utrolig, men sant.

Spesielt verktøyet Bubble.io har vi brukt enormt mye i år. Hele den tekniske løsningen bak NAF Sykkel er bygget på Bubble, og det samme gjelder NAFs nye MC-medlemskap. Bubble er foreløpig ganske ukjent i Norge, men vi tror dette vil endre seg de kommende årene. Derfor posisjonerer vi oss for nettopp det, og har engasjert to Bubble-eksperter på fulltid for å være i stand til å gjøre store prosjekter på denne plattformen fremover.


Workshops i virtuelle virkeligheter

Som vi skrev i fjorårets årskavalkade, har Virtual Reality kommet såpass langt at det faktisk kan brukes profesjonelt.

I år har vi gjort nettopp det. Vårt første konsulentoppdrag i VR ble holdt for Arkivverket i høst, og ble møtt med begeistring, mestringsfølelse og en dose svimmelhet blant deltakerne som tok turen inn i VR for første gang. 

Videosnutten under viser hvordan det så ut fra “utsiden” da Robin loset Arkivverket gjennom første VR-samling:


Spisset fokus og færre distraksjoner

Vi har store ambisjoner og mange idéer i Braver. Vi ønsker å utvikle egne startups, lansere egne produkter og tjenester, og samtidig levere fantastiske konsulenttjenester til våre kunder.

Det viser seg, kanskje ikke spesielt overraskende, at å gjøre alt det samtidig er svært krevende for en liten bedrift. I 2021 har vi prøvd å få til for mye i parallell. 

Mot slutten av året innså vi at vi må spisse oss og fokusere mer på kjernevirksomheten i Braver, nemlig å levere konsulenttjenestene våre til høyest mulig kvalitet. Det betyr at flere idéer og interne oppstartsprosjekter har blitt lagt ned i skuffen på ubestemt tid, det betyr at RemoteWork legges ned, og det betyr at vi som selskap får mer tid, energi og fokus som kan dedikeres til det som er aller viktigst fremover, nemlig å etablere Braver som det foretrukne konsulentselskapet for innovasjon og nyskaping i Norge. Vi gleder oss til å sjekke status på den ambisjonen når jeg igjen forfatter en årskavalkade om et år.


På vegne av hele Braver-teamet ønsker jeg deg et gledelig, verdiskapende, kundeorientert og innovativt 2022!