Årskavalkade 2020: Pandemi, antifragilitet, digitalt samarbeid og skipsbygging

[Merk: Denne posten ble publisert i januar 2021 på vår forrige nettside]
I 1859 forfattet Charles Dickens et minneverdig sitat i boken “The Tale of Two Cities”:
“It was the best of times, it was the worst of times.”
Omtrent 150 år senere, etter å ha reflektert over år 2020, benytter vi oss av en lignende frase for å oppsummere de siste 12 månedene:
“It was the best of times during the worst of times”.
Det har vært et rart og krevende år for oss alle. Men når vi ser tilbake, er vi takknemlige for 2020. Året ga oss uvurderlige lærdommer, ga oss mye tid til å bygge et sterkt fundament for fremtiden til selskapet vårt, og bragte oss nye teammedlemmer, kunder, spennende prosjekter og helt nye måter å jobbe på.
2020 var en stresstest, og når vi evaluerer oss selv, må vi i all beskjedenhet konkludere med at vi besto testen med glans. Vi kom ut av 2020 sterkere enn vi gikk inn i det, og vi er klare for hva enn som venter rundt neste sving i 2021.
Dette er det vi har lært i 2020, og en oversikt over høydepunkter og feilskjær som vi ser tilbake på i det vi runder av året.
Det viktigste vi lærte i 2020
Når verden endrer seg, lanser nye konsulenttjenester
COVID var krevende for de fleste bransjer, inkludert konsulentbransjen. I mars hadde vi krisemøte på kontoret, og kartla tre ulike pandemiske scenarioer. Vi kalte disse scenarioene for "vanskelig", "veldig vanskelig" og "ufyselig vanskelig". Ingen av disse var et scenario vi ønsket oss. Ikke i noen av dem trodde vi at etterspørselen etter våre tjenester ville øke. Ærlig talt var vi ganske sikre på at alle nye oppdrag ville bli satt på pause på ubestemt tid. Det betydde at vi måtte finne på noe nytt for å sikre at selskapet kunne overleve, og det helst litt brennkvikkt.
I mange år har vi holdt foredrag om verdien av antifragilitet, det motsatte av skjørhet. Et antifragilt system er kort fortalt et system som blir sterkere av kaos, usikkerhet, stress og vanskeligheter. I møte med COVID fikk vi vår sjanse til å demonstrere vår egen antifragilitet. Hvordan skulle vi sikre at Braver ble sterkere av en pandemi, i stedet for å ta skade av den?
Vi satt oss ned og skrev ut våre hypoteser om hva en global pandemi kan komme til å bety for våre kunder og folk og organisasjoner vi kjenner. Hvilke nye problemer kan oppstå? Hvilke av dem kan vi være med på å løse?
Etter mye tankevirksomhet bestemte vi oss for å satse på at følgende hypotese ville spille seg ut: i en pandemi vil det bli viktig å holde avstand fra hverandre. Derfor vil hjemmekontor og digitalt samarbeid bli den vanligste måten å drive kunnskapsarbeid på. Dette skiftet til en ny måte å jobbe på vil bli vanskelig for mange organisasjoner, men vi kan hjelpe dem med å mestre digitalt samarbeid.
For å gjøre en lang historie kort: vi kjøpe domenenavnet RemoteWork.no og satt i gang med å jobbe. Vi lanserte nye konsulenttjenester basert på å gjøre overgangen til en digital arbeidshverdag så sømløs som mulig. I dag, ni måneder etterpå, har vi holdt kurs for hundrevis av mennesker i mange titalls organisasjoner i hele Norge i hvordan man skal jobbe effektivt og kreativt sammen i digitale flater.
Læringen vi tar med oss er at når verden endrer seg og overrasker deg, dukker det alltid opp muligheter for problemløsing og verdiskaping for dem som er agile og antifragile. Nøkkelen er å agere raskt og iterativt nok til å kapitalisere på dem.

Live onlinekurs er fremtidens læringsformat
Etter at vi lanserte RemoteWork sitt kurs i hvordan holde digitale workshops, oppdaget vi kraften som ligger i konseptet "cohort-based courses", eller "kohortbaserte onlinekurs i sanntid" på godt norsk.
Dette refererer naturligvis til kurs som gjennomføres av en kursholder live, i sanntid, med deltakere på Zoom.
Dette skiller seg fra tradisjonelle nettkurs som er tatt opp på forhånd. Slike nettkurs er for passive og for lite engasjerende, fordi de mangler det sosiale elementet av læringsopplevelsen.
Det skiller seg også fra tradisjonelle sosiale læringsopplevelser som har foregått på samme sted, i samme fysiske rom. Siden man i live onlinekurs slipper å reise land og strand rundt for å delta, skalerer denne typen læringsopplevelse mye bedre, og mange flere får muligheten til å delta.
Kort fortalt er vår erfaring at live onlinekurs gir det beste fra to verdener: det skalerer nesten like godt som tradisjonelle nettkurs, du kan delta fra din egen stue, og du får det sosiale aspektet fordi du tar kurset i sanntid sammen med andre deltakere på skjermen. Vi tror at denne kursmodellen har kommet for å bli, og at den vil innta alt fra universiteter til bedriftsopplæring innen kort tid. Selv ser vi frem til å bruke live onlinekurs til å lære bort flere temaer i tiden som kommer, blant annet innovasjon, kundeinnsikt og lignende.

Virtual Reality har kommet for å bli
For noen måneder siden påsto Christer at VR hadde blitt godt nok til å kunne brukes til reellt, seriøst, verdiskapende arbeid. Resten av Braver-gjengen var skeptiske - handler ikke VR bare om spill og dårlig grafikk?
Etter et ganske annerledes julebord i VR, var vi overbevist. VR er legitimt, og det kommer til å innta et kontor nær deg innen få år. Vi spår at vi kommer til å levere minst ett betalt kundeoppdrag i VR i løpet av 2021, det være seg en workshopserie, et innovasjonsprogram eller noe helt annet. Fremtiden er her allerede!
Høydepunkter fra 2020
Ønsket flere folk velkommen til Braver
Flere fine folk har blitt med på Braver-laget i år.
- Robin, Eirik og Erlend ble med som freelancere for RemoteWork-prosjektet, og har gjort ypperlig arbeid for å gjøre sine kunder bedre rigget for en digital og distribuert arbeidshverdag. Urte var også innom RemoteWork, men hun tok veien videre til andre prosjekter. Vi sender henne en takk for innsatsen hun la ned i RemoteWork i prosjektets tidligste fase.
- Morten tok steget fra å være deltaker i Early Stage til å jobbe freelance for Braver som skribent og administrativ altmuligmann.
- Nora signerte nettopp en ansettelseskontrakt og starter fulltid som strategisk designer 1. february 2021!
- Ole-Jørgen blir med oss som innleid freelancer på ett av kundeprosjektene våre på nyåret, og vil i tillegg hjelpe til med skaleringen av Early Stage i tiden som kommer.
Listen med modige Braver-folk vokser stadig, og vi gleder oss til å se hva alle sammen skal få til neste år!
Lært opp hundrevis av mennesker i digitalt samarbeid
RemoteWork-prosjektet ble lansert i april, og bidro til å snu det som så ut til å bli et veldig vanskelig 2020 til å bli vårt beste år så langt. Men de virkelige høydepunktene fra RemoteWork har kommet i form av tilbakemeldinger fra kunder og kursdeltakere som vi har fått jobbe med i løpet av året som gikk - de entusiastiske tilbakemeldingene har vært en kilde til glede og stolthet helt siden april.

Lagt grunnlaget for nullutslipps shipping sammen med Grieg Edge
Vårt største og viktigste prosjekt i år var å bidra til å lansere Grieg Edge, innovasjonsselskapet i Grieg-gruppen.
Grieg Edge er stiftet fordi Grieg Maritime Group ønsker å ha et dedikert team som jobber med innovasjon og bærekraft for å finne bedre, grønnere løsninger på utfordringer innen maritim sektor.
Til tross for at oppstarten ble noe preget av COVID-19, fikk selskapet og teamet til mye spennende på kort tid. Den viktigste milepælen kom på tampen av året, da Grieg Edge mottok 46 millioner kroner fra ENOVA og Forskningsrådet for å utvikle MS Green Ammonia, verdens første nullutstlipps, ammoniakkdrevne tankskip!
Skipet planlegges sjøsatt i 2024, og målet er å bevise at ammoniakkdrevne skip er teknisk gjennomførbare og finansielt bærekraftige, og dermed bane vei for en grønn revolusjon innen shippingbransjen.

Utviklet nye medlemskap for NAF
NAF, Norges Automobil-Forbund, har tradisjonelt dreid seg om å tilby tjenester til (surprise surprise) bilister. Men verden er i endring, og nordmenns mobilitetsvaner forandrer seg raskt. Derfor tenker NAF nytt om sitt samfunnsoppdrag, og om verdiforslagene til sine medlemmer.
Vi har brukt de siste par månedene på å jobbe sammen med NAF for å finne ut hvordan et NAF-medlemskap som ikke har bilen i fokus kan se ut. Vi gleder oss til å trekke sløret av dette i løpet av 2021!
Tent entreprenørskapsgnisten hos deltakere i Early Stage Digital
Vi tror at entreprenørskap er nøkkelen til å løse store og små problemer i verden. Det er grunnen til at vi startet entreprenørskapsutdannelsen Early Stage i 2016, og det er grunnen til at vi har gjennomført et ES-program hvert eneste år siden det.
I år, med verden i lockdown og massevis av nye problemer å løse, er entreprenørskap enda viktigere enn før. Så vi redesignet Early Stage fra scratch, for å kunne levere en heldigital læringsopplevelse for årets deltakere.
Det fungerte ypperlig, og den digitale modellen gjør det mulig for oss å skalere programmet på en helt annen måte enn ved å fly land og strand rundt for å holde samlinger fysisk. Derfor kommer vi til å gjøre nok et heldigitalt program i 2021, denne gangen med deltakere fra Tromsø, Bodø og Harstad, takket være en generøs gave fra vår nye sponsor Sparebank1 Nord-Norge.

Skiftet selskapsnavn til Braver
I august lanserte vi endelig vårt nye selskapsnavn og merkevare, og vi er rett og slett ekstremt fornøyd med begge deler. Vi var innom massevis av kule, kjedelige og kleine navneforslag, men da vår gode venn Martin i en Zoom-call i mai spurte "hva med Braver?", så visste vi umiddelbart at vi hadde en vinner. Takk Martin!
Det som kunne gått bedre i år
Leverte langt under forventning på en leveranse til en av våre favorittkunder
Årets største blunder skjedde like før sommerferien. En av våre favorittkunder hadde leid oss inn til å levere en heldagsworkshop som en del av deres lederutviklingsprogram. Vi hadde levert en tilsvarende modul året før, og fått ypperlige tilbakemeldinger på den, så alt lå til rette for atter en god dag med innovasjonstrening.
Men vi klønet det skikkelig til. Øvelsene våre var ikke engasjerende nok. Vi snakket for mye om oss selv. Pausene var for lange. Strukturen på dagen var ikke tydelig nok. Det var rett og slett langt under den standard vi ønsker å være kjent for. Til vår kunde, og til deltakerne på workshopen, må vi bare beklage, og håpe på en sjanse til å gjøre opp for det neste år.
Fryktdrevet ledelse som gikk ut over teamet vårt
Vi tabbet oss vanvittig ut på slutten av året i år. Vi i ledelsen gjorde en serie med tabber og dårlige avgjørelser som førte til tillitsbrudd og helt unødvendig drama på Braver-scenen. Sånn går det når man tar raske beslutninger drevet av frykt.
Til alle involverte må vi unnskylde atter en gang, og be om en mulighet til å reparere tillitsbåndene og se fremover. Vi skal gjøre vårt beste for å lede bedre neste år.
Vi kikker fremover
"It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair."
–Charles Dickens, The Tale of Two Cities, 1859
På vei inn i 2021, er vi sannelig klare for "the age of wisdom og the spring of hope", og ikke minst vår tids "roaring twenties". Vi gleder oss til å se hva som venter for våre ansatte, kunder, partner, venner, ansatte og verden for øvrig. Godt nytt år!